>
virtuaalitalli  //  virtuaalihevonen

Just Amazing

  ei vielä meriittejä

tummanruunikko FWB-ori, 169 cm    synt. 12.07.2017 (4,5v) *

Hevosen on kasvattanut Havimäen talli ja sen omistaa melba (VRL-05772). Kilpailee kouluratsastuksessa.

ko  ::  Grand Prix
re  ::  110 cm
me  ::  100 cm

*ikääntyy satunnaisesti  //  täyttänyt 3v 12.10.2017
VH18-031-0372


Havimäen talli möi kutkuttavan kivanoloisia FWB-kasvattejaan ja olin aivan myyty heti kun näin Simpan kuvan listauksessa. Silloin reilu neljävuotias ori oli starttaamaton mutta todella lupaava kouluhevonen videoiden ja sukunsa perusteella. Ei siinä montaa viestiä ehditty kasvattajan kanssa vaihtamaan ennenkuin olimmekin jo ajelleet oria katsomaan ja samalla reissulla toimme sen kotiin. Simpan perusrauhallinen ja tasainen luonne tulikin heti ilmi kun ori vain hiukan kohotteli kulmiaan samalla kun asettui aloilleen uuteen kotikarsinaansa.

Hurmaava herramies Simppa on todella mukava otus hoitaessa. Harjauksen aikana ori seisoskelee paikoillaan maailmanmenoa ihmetellen ja sen voi huoletta hoitaa omassa karsinassakin. Vähän väliä ori käy kyllä tarkistamassa taskujen pohjat jos siellä sattumalta olisi juuri hälle tarkoitettuja herkkuja mutta lopettaa tuon harmittoman nuuskimisenkin käskystä. Varusteet orille saa pukea ilman niskottelua ja se seisoskelee nätisti paikoillaan jopa pinteleiden laiton ajan. Simpalla ei ole koskaan kiire minnekkään ja sen kanssa touhuaminen onkin joka kerta ihanan kiireetöntä.

Simppahan tuli meille jo valmiiksi ratsutettuna joten käsissämme oli oikea hiomaton timantti heti alusta alkaen. Liikettä orilla on vaikka ja kuinka eikä se epäröi esitellä hurjan hienoja askellajejaan. Nuoreksi oriksi Simpalla on hullun hyvä keskittymiskyky ja se tekisi töitä vaikka kellon ympäri tuttujen ihmisten kanssa. Kokoamiskykyä piisaa ja orin saa helposti ratsastettua oikein päin ja muotoon. Motivointi on helppoa ja Simppa jaksaa painaa vaikka tunnin putkeen samaa tehtävää jos siltä niin pyydetään, ainoastaan uusien asioiden opetteluun se tarvitsee aikaa prosessoida. Muutaman treenikerran jälkeen ori on kuitenkin jo järjestellyt palikat päässään ja tajuttuaan uuden jutun jujun se on innokkaasti sitä treenaamassa. Simppa on hiukan herkkis suustaan ja ilmoittaa kyllä päätä heiluttelemalla jos tuntuma on liian kova, jos paine suussa jatkuu niin ori lyö satavarmasti jarrut päälle ja lopettaa yhteistyön välittömästi.

Hyppäämistä Simppa rakastaa, oli sitten kyse rataesteistä tai maastoesteistä. Hyppytekniikka taasen ei ole hirveän hyvä ainakaan ratsastajan kanssa ja uraa estehevosena orin on turha suunnitella. Rataesteillä vauhtia on usein hieman liikaa innostuksen vuoksi ja orin kuuluisa keskittymiskyky tippuu pohjamutiin. Maastossa taasen ori viitsii sentään keskittyä kaahottamisen sijaan mutta se tekniikka ja tyyli puuttuu edelleen. Yleisesti maastohevosena Simppa on aikas kiva, sen kanssa saa upotettua tunnin jos toisenkin maastossa haahuiluun. Yksinään ori on vähän kiireisen oloinen eikä osaa rentoutua täysin, mutta kaverin kanssa se hihhuloi täysin rennosti maisemia katsellen.

Sukutiedot

i. Lost Liberation F
FWB, 168cm, tprn
Bronze Premium
ii. Zenonland
FWB, 172 cm, m
YLA2, KRJ-I
iii. Zedock
FWB, 175 cm, m
Fn, FF, KTK-II
iie. Wenusland
FWB, 169 cm, rn
ie. Bleeding Love W!
FWB, 166 cm, prn
KRJ-II, YLA2, KTK-III
iei. Jeremiah Ginger
FWB, 170 cm, m
KRJ-I, YLA2, SPL-I
iee. Doomed Love NDV
HOL, 163cm, rt
e. Arlandaland
FWB, 160 cm, trn
ei. Mattie Keller
HOL, 169 cm, rt
ERJ-I
eii. Matthew Keller
HOL, 167 cm, rn
eie. Rudy Keller
HOL, 170 cm, rt
ee. Atlantaland
FWB, 165 cm, mrn
eei. Atlantis YAM!
TRAK, 166 cm, rn
eee. Anccatrazland
FWB, 166 cm, trt

Neljäs polvi isän puolelta:
iiii. Thanatos FWB, m, 184 cm - VIP MVA Fn, PKK-Valio, PP-MVA, VSN Ch, KTK-I, KRJ-I, SPL-I*, YLA1, VPVL-I
iiie. Shellbina's Alissia FWB, rnvkkkmkrj, 162 cm
iiei. Kassmeyer FWB, rn, 170 cm - KRJ-II
iiee. Waldedrudis HAN, rt, 167 cm
ieii. Daruma Mode HOL, 172 cm
ieie. Fouth Dimension FWB, 171 cm
ieei. Houdini (kadonnut)
ieee. Duma Key HOL, 169 cm

Neljäs polvi emän puolelta:
eiii. Matron HOL, rt, 171 cm
eiie. Aurora HOL, rn, 165 cm
eiei. Maedhros HOL, rt, 168 cm
eiee. Rosanella HOL, 172 cm
eeii. Tabasco Noir TRAK, prt, 170 cm - KRJ-II, KTK-II, YLA2
eeie. Athena GER TRAK, 166 cm
eeei. Quackadoo TRAK, trn, 168 cm
eeee. Arianedmée SF, rtkm, 164 cm

Jälkeläiset & periytyminen

  10.09.2017    o. Varsan nimi tähän  ::  e. Emän nimi  ::  om. VRL-00000
  10.09.2017    o. Varsan nimi tähän  ::  e. Emän nimi  ::  om. VRL-00000


Tallin hevosilla on käytössä Arnikan periytymisjärjestelmä (1.0) jonka mukaan tietyt hevosen taidot ja luonteenpiirteet periytyvät sen varsoille. Osa piirteistä periytyy vahvemmin ja osa heikommin, alla olevasta taulukosta näet mitä taitoja ja luonteenpiirteitä kyseinen hevonen jättää jälkeläisilleen.

Luonteenpiirteet
Rohkeus ██████ Taso 6: rohkea Periyttää ominaisuuttaan normaalisti
Kuuliaisuus ██████ Taso 6: kuuliainen Periyttää ominaisuuttaan normaalisti
Tempperamentti ███ Taso 3: melko lauhkea Periyttää ominaisuuttaan vahvasti
Herkkyys ████ Taso 4: normaali Periyttää ominaisuuttaan normaalisti
Taidot
Nopeus ████ Taso 4: normaali Periyttää ominaisuuttaan heikosti
Kestävyys ████ Taso 4: normaali Periyttää ominaisuuttaan heikosti
Hyppykapasiteetti ██ Taso 2: normaalia heikompi Periyttää ominaisuuttaan normaalisti
Ketteryys ██████ Taso 6: normaalia parempi Periyttää ominaisuuttaan normaalisti
Liikkeet ███████ Taso 7: selvästi normaalia parempi Periyttää ominaisuuttaan vahvasti

Kilpailumenestys

Kilpailut

23.09.2018   KRJ   Helppo B  2/30
23.09.2018   KRJ   Vaativa B  14/30

Näyttelyt

Päiväkirja

14.09.2018  ::  Kouluvalmennus   Lissu T.

”Sinulla on todella motivoitunut, energinen hevonen, joka haluaa tehdä töitä. Tunsit varmasti itsekin, miten Simppa ryhdistäytyi heti, kun kokosit ohjat lyhyemmiksi?” Ratsukon alkuverryttelyt (sekä pienet välikäynnit) olivat olleet todella miellyttävät katsoa ja ohjata, eivätkä vähiten Simpan komeiden liikkeiden vuoksi! Ratsukon yhteistyö oli melko saumatonta, Melinda ratsasti siististi ja hevostaan kuunnellen hyvässä ryhdissä. Alun simppelit asetus- ja taivutustehtävät, eri kokoiset ympyrät ja voltit sekä muutamat siirtymiset olivat sujuneet aika lailla moitteetta.

”Aloitetaan lävistäjillä. Ensin jokunen lävistäjä keskiravia molempiin kierroksiin, sitten lisättyä ravia. Simppa on innokas tekemään töitä, joten pidä huoli, ettei ori innostuksissaan lähde kiirehtimään ja sitä myöten lyhentämään askelpituuttaan. Ennemmin vähän rento ja vapaamuotoisempi liike kuin vahinkovirkkuukoukku ja nykiminen.” Huoleni oli kuitenkin turha; Melinda valmisteli siirtymiset harjoitusravista keskiraviin todella hyvin, eikä orin liikkumisessa ollut jännittymisen tai kiirehdinnän aiheuttamia tahtirikkoja ja nykimisiä. Lävistäjät olivat siistit ja suorat, orin liikkuminen tahdikasta ja elastista, Melindan istunta tasapainoinen ja käsi vakaa ja pehmeä. Muutaman keskiravilävistäjän jälkeen ratsukko teki samanlaiset äärettömän siistit ja onnistuneet lävistäjät lisätyssä ravissa. ”Jatketaan ravissa, lyhyille sivuille sulkutaivutus, pitkillä sivuilla temponvaihteluita ravissa.” Temponvaihteluissa ei ollut sanomista (orin liikkumisesta huomasi eron sen luontaisen ravitemmon sekä vaihteluiden väliltä), mutta sulkutaivutukset Simppa alkuun vähän juoksi läpi, jolloin liike oli enemmän pohkeenväistöä asetuksen kanssa. Melinda lähti hienosti korjaamaan energisen orinsa kiirehdintää istunnallaan sekä jämäkämmillä puolipidätteillä; nämä keinot riittivät Simpan kanssa pitkälle, ja sulkutaivutuksetkin saatiin onnistumaan.

”Laukkatehtävä saa olla simppeli tasapainotehtävä, vastalaukkaa uralla. Ei kiirehdintää, vähän vapaampi muoto, annat Simpan vain laukata hyvässä rytmissä. Parin kierrosta hyvää, tasatahtista vastalaukkaa, suunnanvaihdos ravin ja täyskaarron kautta.” Melinda oli selkeästi rakentanut orilleen hyvän, tasaisen lihaksiston ja treenannut myös vastalaukkoja, sillä Simppa ei yrittänytkään vaihtaa myötälaukalle tai näyttänyt olevan minkäänlaisissa vaikeuksissa vastalaukan kanssa. Ruunikko laukkasi ilmavin, vaivattomin liikkein uraa pitkin, siirtyi pyydettäessä hyvätahtiseen harjoitusraviin ja siistin täyskaarron jälkeen vastalaukkaharjoitus jatkui toiseen kierrokseen yhtä sujuvasti kuin se oli toiseenkin kierrokseen sujunut. ”Sinulla on todella laadukas, lupaava hevonen allasi. Ota vain ravin kautta myötälaukka, ja voit alkaa hiljalleen loppuverryttelemään, eiköhän tämä ollut tältä erää tässä. Todella siistiä, kaunista ratsastamista, muista kehua itseäsikin!”


05.09.2018  ::  Kouluvalmennus   VRL-12410

“Hyvää päivää, minä olen Eero Lavonius ja vaadin ehdotonta hiljaisuutta maneesiin. Ratsukolle tulee suoda täydellinen keskittymisrauha.” valmentaja Eero Lavonius sanoi kuuluvasti tweedtakissaan astellessaan keskellä maneesia. Hän oli seurannut loppua tummanruunikon orin ja sen omistajattaren lämmittelystä. Ori oli liikkunut hyvin ja näyttävällä liikkeellä, eikä sen ratsastajallakaan ollut hullumpi tyyli ohjailla oria liikkumaan. Käsi oli kevyt ja istunta ohjasi enimmäkseen hevosta. “Otetaanpas tänään aiheeksi sulkutaivutus, eli tuut koottua laukkaa tuolta päädystä, tulette tänne lävistäjälle ja se liike jatkuu eteen ja sivulle, eteen ja sivulle, ei pysähdy keinuhevostelemaan, eikä niitä tahtirikkoja. Hevonen taipuu sun sisäpohkeen ympärille, mutta pää pysyy liikkeen suuntaan. Käytte täällä ja menette takaisin uralle. Selvä” Eero huuteli.

Asia ilmeisesti oli simppeli, koska ori lähti matkaan ja ratsukko siirtyi tehtävälle. “Joo, hyvä, enemmän vaan sitä lennokkuutta, aktivoi sisätakajalkaa! Nythän se liikkuu komeasti. Otahan vielä uudelleen, nuin saat kehitettyä sitä laukan kokoamista ja jäntevyyttä.” Eero ohjeisti. Todellisuudessa ratsukko suoritti tehtävän jo ensimmäiselläkin kerralla erittäin hyvin. Fiiliksen pysyessä yllä ja Eeron huomatessa, että ratsukko voisi ehkä pystyä vielä hippusen parempaan suoritukseen, tehtävää hiottiin ja hiottiin, kunnes suoritus vaikutti ratsastuksen suhteen eleettömältä ja hevonen lennokkaalta. “Juuri nuin, tuollaisen suorituksen kun esitätte kisoissa, niin hyvä tulee. Kiitoksia tältä päivältä, palataan asiaan.” Eero totesi ja marssi ulos maneesista.