Suprant Perfect on virtuaalihevonen!
Ulkoasu © M Layouts, tausta © Subtle Patterns
Perryn kuvat © Cherie. lisenssi
Rotu, sukupuoli Suomalainen puoliverinen, tamma
Syntymäaika, ikä 25.04.2014, (5v)
Säkäkorkeus 164 cm
Rekisterinumero VH14-031-0545
Omistaja VRL-05772
Koulutustaso Helppo A, 160 cm, CIC**
Kasvattaja Suprant

Myydään Suprantilaisia kuului myynti-ilmoitus johon iskin silmäni välittömästi ja klikkasin ilmoituksen auki. Upeita puoliverisiä tuottanut Suprant oli jo tovi sitten sulkenut ovensa ja möi nyt viimeisiä kasvattejaan ”pois nurkista”. Kävin tietenkin paikan päällä katsastamassa millaisia hevosia siellä vielä oli ja mietin että vastassa olisi kasvattajan jämäpalat jotka eivät ole menneet kaupaksi muille. Kuitenkin kun pääsin katsomaan myyntihevosia niin iskin silmäni oitis kimoon tammaan joka kuikuili korvat höröllä talliin tulijoita. Kati ylistikin kimon luonnetta ja kertoili sen jo menestyneen kisakentillä joten siitä saisi helpon ja kivan kisakaverin jo tämän kesän kisoihin. Jostain kumman syystä matkaani lähti silti luimisteleva ruunikko, jokin siinä tammassa vain vetosi minuun. Perry oli minulle tullessaan viisi vuotias, kerran varsonut estetamma upeasta suvusta. Minulla oli missio tehdä siitä kisakaveri kenttäratsastukseen ja sillä tiellä olemme edelleen.

Perry on oikea tuuliviiri eikä karsinan ovea raottaessa koskaan tiedä onko siellä vastassa rauhaa rakastava hippisielu vai känkkäränkkä kiukuttelija. Tammaa tulee joka tapauksessa kohdella kuin kukkaa kämmenellä koska se vetää herneet nenään pienistäkin asioista. Kuten liian kovasta harjasta tai jos vain marssit sisälle karsinaan kesken aterian. Perry on siis todella herkkä ja se täytyy ottaa huomioon kun tamman kanssa puuhastelee. Yleensä harjaamisen ajan ruunikko seisoskelee korvat luimussa kuin paikalleen liimattuna, pientä hännänhuisketta lukuunottamatta. Kaikki Perryn harjat ovat ekstra pehmeitä ja niilläkin saa joinakin päivinä olla varovainen. Varustaminen sopii hoitaa mahdollisimman nopeasti jotta säästyy suuremmilta protesteilta. Kun varusteet nakkaa tamman päälle täsmäiskuna kerralla oikein säästää se kummankin hermoja. Ne päivät joina Perry katselee maailmaa vaaleanpunaisten lasien läpi kaikkia rakastaen ovat harvassa, mutta sitäkin arvokkaampia. Kuun ja tähtien asennosta riippuen tamma siis voi olla mitä rakastavin olento, se kihnuttaa ja hellästi hamuaa hiuksiasi tai painaa siron päänsä vain kainaloosi. Nämä hetket ovat niitä jotka saavat jaksamaan tamman pahimpien räyhäpäivien läpi.

Ratsuna Perry on aika mukava yleispeli, se toimii niin sileällä kuin esteilläkin eikä ole ihan mahdoton maastossakaan. Ihan tätiratsusta se ei mene koska kiihtyy nollasta sataan todella nopeasti mutta minulle se on juuri sopiva menopeli. Perryhän on isänsä puolelta täyttä verta ja se näkyy ehdottomasti eniten ratsailla juuri herkästi kuumumisen vuoksi. Tamma pysyy kyllä hanskassa eikä lähde ryöstämään tai juoksemaan päättömänä kohti tuntematonta mutta vaatii kyllä kuumuessaan jämäkät, mutta hellät pidätteet. Herkkänahkainen neiti ei siedä mitään ylimääräistä liikettä satulassa ja se näyttää sen heti nakkelemalla niskojaan tai viuhtomalla häntäänsä. Parhaiten tamman saa kulkemaan paino- ja ääniavuilla ja niitä se kuunteleekin erittäin hyvin. Vaativiin kouluratoihin Perryllä ei ole taitoa vaikka treenaammekin kotona säännöllisesti vaativien ratojen liikkeitä. Avot- ja sulut onnistuvat päivästä riippuen hienosti, samoin laukanvaihdot ovat yksi tamman lempijutuista. Perry odottaa ratsastajalta ohjeita aina seuraavaan tehtävään ja vaatiikin omalla tavallaan jatkuvaa ohjeistusta ratsastajalta. Tamman selkään ei voi laittaa tuosta vain vierasta ihmistä ja odottaa että se tekisi samat temput kuin tuttujen kanssa, Perry on hyvin pitkälti yhden ihmisen hevonen ja toimii ainoastaan tutun ratsastajan kanssa.

Esteillä tamma syttyy ihan eri tavalla kuin sileällä vääntäessä. Sen katseessa on jotain erilaista silloin ja koko olemus muuttuu terävämmäksi. Se ei kuitenkaan säpsy tai ole varuillaan vaan selkeästi janoaa päästä jo radalle. Perryllä on erittäin hyvä tekniikka ja skouppi eikä se kavahda erikoisempiakaan esteitä. Notkeutta ja nopeutta riittää ja tamma onkin paha vastus uusinnassa. Siron kokonsa vuoksi se hyppää tarkasti ja kääntyy ketterästi pienemmästäkin kulmasta seuraavalle esteelle. Perry sietää esteillä hiukan napakampiakin apuja ja pidätteitä mutta menee lukkoon jos ratsastaja alkaa liian kovakouraiseksi. Pieni ruunikko on kyllä loistava estehevonen ja sen kanssa hyppääminen on suoraan sanottuna aivan huikean kivaa puuhaa kunhan kemiat kohtaavat.

Voisi kuvitella että herkkä puoliveritamma ei ole se kaikkein mukavin kaveri maastoillessa mutta useimiten Perry on kyllä ihan kiva metsässä rämpiessä. Se kulkee ihan hyvin niin porukassa kuin yksinkin joskin yksinään on vähän enemmän varuillaan. Tamma ei kuitenkaan kyttäile ja etsimällä etsi jotain josta saisi tilanteen päälle, vaan kulkee ratsastajan ohjeiden mukaan minne sen nyt pyytää menemään. Pikkutamma on herkkyydestään huolimatta oikein rohkea eikä pieni rasahdus metiköstä saa sitä repimään pelihousujaan. Kiihtyvyys ja hallittavuus ovat vähän eri luokkaa maastossa kuin kotikentällä mutta täälläkään Perry ei lähde nokka taivaissa riistäytymään käsistä. Maastoesteitä tammalla oli selkeästi hypätty todella vähän ja lähdimmekin niitä treenaamaan melkein alusta asti. Nopeastihan Perry ne hiffasi ja korkeutta sai nopeasti lähteä korottamaan treeneissä. Tamman tarkkuus ja notkeus toimivat maastoesteillä eikä sen kanssa tarvitse pelätä että mennään nurin.

i. Charmyard Deimos xx
xx, trn, 163 cm
ii. Pseudonym xx
xx, mkm, 164 cm
iii. Lucky Number Twelve xx
xx, trn, 162 cm
iie. Royal Pass xx
xx, mkm, 158 cm
ie. Ankapartie xx
xx, tprn, 166 cm
iei. Sacramento xx
xx, rn, 166 cm
iee. Anky xx
xx, trn, 161 cm
e. Prastara PB
fwb, rn, 167 cm
ei. Targaryen
fwb, m, 168 cm
eii.Tagorian
old, km, 172 cm
eie. Neptunia
sf, m, 167 cm
ee. Cape Myrtle
holst, rt, 167 cm
eei. Cape North
holst, tprn, 170 cm
eee. Traian Red
holst, prt, 165 cm

Sukuselvitys

Jokulaji
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
Jokulaji
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00

Match Show 31.7.2018 (omistajan kirjoittama)

Ilmoitin meidät Perryn kanssa Adinan mätsäreihin tuossa pari viikkoa takaperin hetken mielijohteesta. Vasta kun mätsäripäivä lähestyi aloin kelaamaan asiaa tarkemmin ja pohdin että mitähän siitäkin tulisi. Perry kyllä suht fiksuna tyttönä osaa seistä nätisti paikoillaan, mutta tämä tieto perustuukin täysin kotioloihin eikä vilskettä täynnä olevaan match showhun. Ajattelin että meillä olisi kuitenkin kotikenttäetu koska Perry ja Camu muuttivat kuun alussa Adinaan asumaan joten paikka olisi tammalle tuttu.

Kun kisapäivä koitti olin aikaisin aamusta kipittänyt tallille valmistelemaan Perryä. Siro tamma katseli minua hiukan närkästyneenä kun häsläsin heti aamusta, toinen kun olisi mielellään jatkanut kauneusuniaan pidemmälle aamuun. ”Mihin mä olen senkin laittanut” mutisin hiljaa itsekseni ja kirosin omaa epäjärjestelmällistä tyyliä säilyttää tavaroitani. Kävin penkomassa vielä kasseissa seisovia tavararoita ja löysinkin kiiltosuihkeet ja pampulat joilla viimeistelisin Perryn kisalookin. Puunasin ja tuhtasin tamman parissa erittäin kauan ja Perry alkoi jo kyllästyä touhotukseen, se ei peittänyt kyllästymistään mitenkään vaan huiski hännällään hirveään tahtiin. ”Ihan just, hetki vielä” höpöttelin ja syötin kyllästyneelle pikkutammalle porkkananpaloja. Porkkanat eivät tehneet suurta vaikutusta mutta saimpahan harjan nutturoille ilman sen suurempaa taistelua. Lahjonta toimii aina.

Kentällä ei odottanutkaan suurta ihmismassaa tai kymmeniä hevosia. Itseasiassa meidän lisäksi paikalle oli ilmestynyt hauskan näköinen vaalea pikkuponi. Poni seisoskeli lunkin oloisena kentän laidalla odottaen luokkansa alkamista. Perry sipsutti vieressäni hyvin kypsän oloisena, se ei todellakaan ollut tyytyväinen aikaiseen herätykseen. Toisaalta en ollut minäkään, muistin että olin kisakassiin pakannut kahvia termariin ja pieni hymy levisi huulilleni pelkästä ajatuksesta. Ponien luokka olisi ensin ja sitten olisi hevosten vuoro. Kuikuilin kovasti ympärilleni eikä paikalla oikeasti ollut muita, ensimmäinen luokka alkaisi ihan näillä näppäimillä. Huomasin Jannican pyörivän kentän laidalla ja päätin käydä kysymässä paljonko mätsäreihin oli ilmoittautunut porukkaa. ”Siis tuota, sinun lisäksesi täällä on Bobby, tuo poni siis” Jannica vastasi naurahtaen ja hiukan hämillään itsekin. ”Voitte mennä samaan aikaan kentälle, yhdistetään luokat niin että teidät arvostellaan samaan aikaan” Jannica sanoi ja avasi kentän portin meille. Talutin tanssahtelevan Perryn kentälle ja se mulkoili valkeaa Bobby-ponia kuin se olisi spitaalinen. ”Jes, tosi kiva” mumisin ja hiukan nolostellen talutin ruunikkoni ponin vierelle.

”Bobby, ponien PUN1 ja Perry hevosten PUN1”, kuului Jannican ääni megafonista kun hän julisti tuloksia ja samalla innokkaat tallitytöt ojensivat meille punaiset narut. Vielä olisi päättämättä kumpi olisi Best in show tittelin arvoinen. Olin melko varma että Perry voittaisi, onhan se kaunis ja hyvin puunattuna tänään esillä. ”Ja match shown best in show on Bobby!” kuului megafonista ja ne muutama katsojaa taputtivat piskuiselle ponille jonka omistaja oli yhtä hymyä. ”No voi nyt” kirosin mielessäni, en edes tiedä miksi olisin niin kovin halunnut tämän voittaa. Tai no, äärettömän ison kilpailunhalun vuoksi kyllä, mutta eihän näissä ollut edes suuren maailman kisojen tuntua. Saimme lohdutuspalkinnoksi hevosnameja ja muutaman mainoslehtisen alekuponkien kera sponsoreilta. Perry oli jo herännyt täysin tähän päivään ja steppaili paikoillaan päätään heilutellen. Kiitin Jannicaa tapahtuman järjestämisestä ja lähdimme takaisin talliin päin. Kai sitä voisi samantien lähteä treenaamaan kerta tässä jo oltiin hereillä. Ensin kuitenkin aioin juoda termarin tyhjäksi kahvista ja polttaa monen monta tupakkaa jotta päivä starttaisi oikeasti kunnolla käyntiin.

Kotiutuminen 22.7.2018 (omistajan kirjoittama)

Mietin jo että mihin soppaan olin lusikkani sotkenut tällä kertaa kun kävelytin ruunikkoa tammaa ympäri tallipihaa. Perryn matka meille ei ollut sujunut parhaimmalla tavalla kun auto prakasi kesken reissun ja kuskikin eksyi kääntymään väärästä liittymästä. Tamma steppaili eteenpäin vieressäni ja vilkuili epäluuloisesti uutta kotiaan. Esittelin tammalle sen uuden asumuksen ja täytin vielä ämpäriin kylmää vettä juotavaksi jotta sillä olisi varmasti kaikki hyvin. Perry osoitti kiitollisuutensa kaatamalla ämpärin ja säikähtämällä aiheuttamaansa vedenpaisumusta. ”Ei jeesus” mutisin ja potkin turvetta kaatuneen veden päälle samalla kun kauhistunut Perry vilkuili minua kuin jotain suuremman luokan pahista. Jätin tamman tutustumaan karsinaansa ja vippasin muutaman porkkanan sen ruokaboksiin ennenkuin lähdin. ”Kyllä tämä on taas työmaa” mietin itsekseni kun menin siivoamaan traileria funtsien miksi nämä haastavat tapaukset vetävät minua puoleensa.

Ruokintaohjeet

⚜ aamulla heinää 3kg + 1 litra kauraa + puolet mössöstä
⚜ päivällä 3kg heinää + 0,5 litraa kauraa
⚜ illalla heinää 4kg + 1 litra kauraa + puolet mössöstä

Perryn mössöön tulee melassileikettä 2dl, pellavasiemenrouhetta 1dl, hampunsiemeniä 0,5dl, valkosipulia vajaa 0.5 desiä, öljyä etenkin keväällä/syksyllä ja BE-vitamiiniliuosta ohjeen mukaan. Nämä turvotetaan veden kanssa mössöksi ja annetaan aamu- ja iltaruuan yhteydessä. Rankan treeni- tai kisapäivän jälkeen annetaan myös elektrolyyttivalmiste sekoitettuna veteen.

Treenisuunnitelma

Perry on jo kilpaillut sijoittuen 160 cm luokissa ja siitä koulitaan parhaillaan kenttäratsua. Treenaamme monipuolisesti eri lajeja ja menemme pitkälti fiiliksen mukaan emmekä seuraa treeniohjelmaa orjallisesti.

⚜ kaksi tai kolme kertaa viikkoon, näistä yksi kerta maastoesteitä/irtohypytystä
⚜ sileällä vähintään kaksi kertaa viikossa
⚜ maastossa lenkkeilyä pyritään harrastamaan kesäisin päivittäin, joko pelkästään tai yhdistettynä muuhun treeniin alku-/loppulämppänä
⚜ kerran viikossa sileällä treemaaminen voidaan korvata juoksuttamisella

⚜ hypätessä käytettävä jännesuojia!
⚜ martingaalia voi käyttää rataesteitä hypätessä

Varusteet

Varusteet ostettu Equestrian PRO & MWS Boutique. Perryn varusteet ovat pääasiassa vaaleanpunaisia/liiloja ja nahkaiset varusteet ruskeita. Lisätietoa varusteesta saat pitämällä hiirtä kuvan päällä.